Tips voor onderhoud van uw schapenvacht

Een schapenvacht kunt u voor vele doeleinden gebruiken, zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw schapenvacht ter decoratie op de vloer te leggen, of u legt uw schapenvacht in een stoel of op de bank voor extra zitcomfort.

Een ander type schapenvacht is het medicinale of gezondheids schapenvacht, deze kunt u veilig gebruiken om op te slapen en is ook te wassen in de machine. Ook kunt u dit type schapenvacht gebruiken om uw kindje heerlijk op te laten slapen, of extra warmte te geven op de commode.

Maar wat nu als uw schapenvacht vies is? Wij geven u graag wat tips om uw schapenvacht schoon te maken en te onderhouden waardoor u jarenlang plezier zult hebben van uw aangeschafte schapenvacht!

Het onderhoud van de schapenvachten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een gewone schapenvacht, en een medicinale of gezondheids schapenvacht. De ene kunt u namelijk in de wasmachine wassen en de ander eigenlijk niet. De twee soorten vachten onderscheiden zich door een speciale manier van looien en zijn te herkennen aan de structuur van de haren. Een medicinale of gezondheids schapenvacht heeft korte haren en is in het begin geel van kleur, ook zitten de haren dichter op elkaar dan bij een gewone vacht. Een gewone schapenvacht heeft langere haren en heeft de haren minder dicht op elkaar zitten.

Voor beide vachten geldt dat regelmatig buiten luchten en uitkloppen met bijvoorbeeld een mattenklopper de levensduur van de vachten zal verlengen. Mocht uw vacht een beetje vervilt raken dan kunt u deze uitkammen met een borstel zonder bolletjes aan het einde, bijvoorbeeld een hondenborstel.

Voor vlekken in uw schapenvacht maakt u eenvoudig gebruik van een doekje of keukenrol. Bij een natte vlek is dit voldoende doordat het vet in de schapenvacht ervoor zorgt dat het niet in de schapenvacht kan trekken. Bij een opgedroogde vlek kunt u gebruik maken van een doekje met water en eventueel groene zeep.

Uw gezondheidsvacht wassen in de wasmachine

Let op! Dit mag alleen met een gezondheidsvacht en niet met een gewone schapenvacht!

Een gezondheidsvacht mag u wassen in de wasmachine, houdt u er echter rekening mee dat het natuurlijk niet dagelijks of wekelijks kan gebeuren, dit komt de vacht namelijk niet ten goede. Als u uw medicinale schapenvacht gaat wassen houdt u dan rekening met het volgende:

  • Zet uw wasmachine op een speciaal wolwasprogramma
  • Maak gebruik van zachte wolwasmiddel
  • Zet uw wasmachine niet hogere dan 30 graden

Het drogen van uw gezondheidsvacht

Ook het droogproces van een gezondheidsvacht is erg belangrijk, zo zijn er diverse dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Het drogen van een schapenvacht duurt enkele dagen
  • Laat uw schapenvacht op kamertemperatuur drogen en niet bij de kachel of in de zon
  • Rek uw schapenvacht geregeld even op zodat deze mooi in model blijft

Als uw schapenvacht droog is borstel deze dan even stevig uit zodat de haren weer mooi rechtop komen te staan, zo voorkomt u dat uw schapenvacht gaat vervilten.